2a Cara-cara untuk kukus siakap. Resepi Siakap Masak Stim Limau Lemon.
Kira-kira 5 minit sebelum angkat perah air perahan limau nipis.
. Perap kira-kira 15 minit. Masak siakap stim ni ada pelbagai resepi dan versi. 5-6 batang cili padi.
Cincang bawang putih secara kasar. Macam-macam yang kita boleh masak dengan ikan siakap ni dan pasti ramai yang mengemari ikan siakap ini. 15 minit Masa Memasak.
Bahan-bahan Ikan Siakap Stim Ala Thai. 5 tangkai daun kesum. Kalau makan tu menambah-nambah nasi.
Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan. Masukkan cili kisar dan semua jenis sos masak sehingga mendidih. Campurkan semua bahan kuah kedalam mangkuk.
Cara kukus ikan. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan. Tambah sedikit air masukkan kiub pati ayam dan secukp rasa Maggie.
Bahan yang dikisar tadi digaul pada ikan bersama garam serbuk lada hitam dan sos tiram. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan. Terima kasih kerana sudi singgah.
Padamkan api kuali lansung masukkan sedikit air suam setengah kiub pati ayam 4 sudu besar sos ikan 1 sudu kecil gula cili hijau dan merah lebihan serai dan perahan jus. 1 batang daun ketumbar. Assalamualaikum semua jumpa lagidi channel Rizal tomyamhari ini kita nak masak ikansiakap stim haliabahan-ikan siakap-halia-serai-bawang besar-bawang putih-.
Kukus ikan ke dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada suhu api perlahan. Masukkan pula jus perahan limau nipis sos ikan batang ketumbar gula dan perasa. Menu kita kali ini ialah Ikan Siakap 3 Rasa menu terkenal restoran ala Thai.
3 batang cili api merah. Gunakan 1 batang bunga kantan. Perahkan jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir ikan.
Kacau-kacau sehingga sebati baru masukkan sayur dan nenas yang dipotong dadu tadi. Bersih ikan siakap dan hiris bahagian badan nya. Barulah kau rasa macam makan kat restoran.
Taburkan daun ketumbar dan hias dengan hirisan limau sebelum dihidangkan. Tuangkan bahan kuah ke atas ikan dan kukus selama beberapa minit lagi. Pasti ramai yang tercari-cari resepi-resepi masak ikan siakap.
Masak siakap stim limau ni antara yang paling senang nak buat. 3 tangkai cili kecik hijau. 5 ulas bawang putih.
3 tangkai cili kecik merah. Panaskan periuk kukusan kukus ikan siakap selama lebih kurang 10 minit atau sehingga ikan masak. Masukkan 1 kiub ayam serta masukkan bahan yang dah ditumbuk tadi.
Kukus ikan dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada api perlahan. Bukan semua ikan sedap di masak stim. Ikan siakap dibuang sisiknya disiang dan cuci bersih.
Cara masak kuah stim ala Thai. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan. Mula-mula sekali bersihkan ikan siakap dan hiris atau kelar badannya.
1 ekor ikan siakap apa² ikan yang suka. Kedua-duanya ada rasanya yang tersendiri tapi masih ada rasa masam manis sebagai simbolik masakan stim ala Thai. Jadi di sini DAILYMAKAN nak kongsikan 30 resepi masak ikan siakap.
1 ekor ikan siakap yang telah disiang dan dibelah isi perut. Ketuk 2 batang serai dan masukkan ke dalam perut ikan. Cili merah tomato dan daun sup ditabur di atas ikan.
Kukuskan selama 15-20 minit. Stim kukus ikan siakap 20 minit. Boleh katakan hanya satukan je bahan-bahan dan terus masak.
Resepi Ikan Siakap Stim Limau Ala Thai. Daging ikan siakap yang lembut jadikan ia lebih popular dengan masakan stim ala Thai masak tiga rasa digoreng dibakar dan lain-lain masakan. Kalau makan kat kedai Thai tu tak sah kalau tak order siakap stim ni.
Walaupun ada lebih 30 resepi ikan siakap kat luar sana kira-kira 13 daripada warga Malaysia gemar makan ikan siakap stim ala thai ini. Ikan siakap stim limau antara favorite semua orang. 2 tahun dulu Che Nom dah pernah share resepi yang sama tapi kali ni jom tengok video versi baru yang lebih menarik dengan resepi yang ditambah baik lagi supaya lebih sedap hasilnya.
Kali ini seorang wanita ada berkongsi resepi ikan siakap stim di laman Facebook sehingga meraih 86K pada ketika ini. Bersih ikan siakap dan hiris bahagian badannya. Dari perkongsian resepi ikan siakap masak stim dengan lemon yang saya terima ini proses cara memasaknya tidaklah serumit mana.
Perap dengan jus limau kasturi selama 15 minit. Biasanya yang paling digemari ialah siakap stim limau ala Thai dan satu lagi ialah stim asam boi. Lap ikan tadi dengan tissue dapur hingga kering lumur dengan serbuk lada sulah garam dan tepung jagung rata2.
3 helai daun limau purut dipotong halus 2 batang serai dititik 1 inci halia. Tuang 1 cawan air panas dalam mangkuk. Kalau ikut resepi ikan siakap stim lemon.
Goreng ikan sehingga garing ketepikan. Panaskan minyak tumis bahan hiris sehingga naik bau. Lihat juga cara membuat Sup Ikan Kakap Hitam dan masakan sehari-hari lainnya.
Tak sah kalau tak order makanan ni tiap kali makan kat restoran Thai. Kemudian goreng ikan tadi hingga masak dan garing kedua2 bahagian. 1 biji limau nipis - ambil jus 1-2 batang serai.
Gaulkan sebati dan rasa nak tambahkan masam manis dan pedas ikut citarasa. Seekor ikan siakap. Setengah kiub pati ayam.
Beza kuah 3 rasa dengan masam manis ialah kuah masakan 3 rasa ni lebih pekat pedas dan lebih sarat dengan. Tumbuk bahan-bahan bertanda. Orang yang sibuk bekerja pun boleh sediakan masakan ni di rumah.
2 biji limau nipis. Sumbatkan perut ikan dengan sedikit bawang halia dan serai. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan.
4-5 ulas bawang putih dicincang halus 2 sudu besar stok ayam 1 kiub pati ayam. Gunakan tomato untuk sedikit rasa masam supaya seimbang dengan rasa sos tiram. Cuci hingga bersih dan ketepikan.
Ikan siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih merupakan ikan air tawar dan air masin. Sementara menunggu sediakan kuah untuk dituang ke atas ikan. Tak payah pening-pening kepala.
Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir. Masukkan hirisan halia dan serai ke dalam perut ikan.
Azie Kitchen Sup Ikan Merah Recipes Soup Recipes Food
Dapurku Sayang Siakap Stim Halia Mudah Dan Sedap Makanan Diet Resep Masakan Resep Ikan
Ikan Siakap Stim Ala Thai Food Thai Ala
Ikan Goreng Berlado Ala Minang Resep Masakan Asia Resep Masakan Malaysia Resep Ikan Mas